Hieronder wil ik graag nog wat informatie geven over collageen aangezien dit onderwerp vaak aan de orde komt n.a.v. verschillende metingen in mijn praktijk, zoals bijvoorbeeld uit bioresonantie metingen en ook vanuit laboratorium onderzoek een regelmatig terugkerend onderwerp is wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een hyper-permeabele darm (mooi woord voor het lozen van troep vanuit de darm richting de bloedbaan in plaats van richting de pot!).

Al aan de buitenkant is daarbij vaak duidelijk hoe het collageen erbij staat, of soms beter gezegd ‘hangt’.

Collageen; wat is het, wat doet het en hoe, ja HOE kunnen we dit een boost geven in ons lichaam?

Wat is collageen?

Sja, collageen…. Waar moet ik beginnen…. Denk maar bij de basis…. Ons hele lichaam hangt aan elkaar, mede dankzij dit prachtige lijmvormende eiwit. Want, dat is het; eiwit. Niets minder en…. Heel veel meer!

De bouwstenen van het lichaam zijn eiwitten. Deze zijn belangrijk voor het verzorgen van stevigheid van verschillende soorten weefsels, structuren en botten. Daarnaast zorgt het voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. 

Ongeveer 30% van de eiwitten in het lichaam zijn collageen. Alle losse structuren en weefsel waaruit het lichaam is opgebouwd worden door collageen samengehouden, het zogenaamde collageennetwerk. Dit netwerk maakt van het lichaam een stevig en functioneel geheel.

Zo zorgt collageen er onder andere voor dat we stralend oud mogen worden, je ’s morgens springend uit je bed veert zonder direct door je enkel te gaan of je ergens stram, stijf of ongemakkelijk te voelen en… absoluut niet ‘last of least’, ook voor je darmwand ongelooflijk belangrijk dat dit ‘goedje’ in optimale conditie is.

Deze ‘nogal’ belangrijke substantie vinden we in verschillende vormen terug in ons lichaam, zo hebben we;

-stevig bindweefsel; om de boel bij elkaar te houden

-soepel en vloeibaar bindweefsel; bijvoorbeeld tussen de spierlagen en in gewrichten, zodat deze soepel over elkaar heen kunnen glijden zonder slijtage. Daarbij vindt hier uitwisseling plaats tussen voedings- en afvalstoffen

-Sterk en taai bindweefsel in kraakbeen, pezen en gewrichten

Invloed van leeftijd en levensstijl op collageen.

Er zijn meer dan 28 verschillende types collageen in het lichaam waar ik je verder niet mee zal vermoeien. Type 1 t/m 4 zijn in ieder geval het belangrijkst en meest voorkomend. Van het totale collageen is 90% het type I. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.

Het gaat erom dat we door de jaren heen steeds meer achter de feiten aanlopen (als rennen niet meer lukt) als het gaat om gezond collageen. Zo kunnen de rimpels er op een gegeven moment ‘spontaan’ in vallen, kan ons vloeibare bindweefsel vollopen met afvalstoffen als de uitwisseling niet meer voldoende plaatsvindt waardoor we die ‘salsa dans’ wel kunnen vergeten, en soms ziek worden of overal ‘onbegrepen’ pijntjes krijgen.

Grote vraag is; waarom gebeurt dit?

Een logisch verhaal is dat alle onderdelen in ons lichaam die we overdag gebruiken, ’s nachts mogen herstellen. Ofwel; weinig verrassend maar een goede nachtrust is onvoorstelbaar belangrijk waar ik nu niet verder over uit zal wijden voordat ik je kwijt ben 😉.

Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder natuurlijk collageen. En, onder ouder worden verstaan we hier, net als in de voetbalwereld, dat je rond je 25ste eigenlijk al hoogtepunt hebt gehad. Vanaf het 30ste jaar neemt het dan nog eens extra snel af. En, om dit verhaal nog eens dramatischer te stellen; als we de 50 jaar gepasseerd zijn, maakt ons lichaam bijna geen collageen meer zelf aan! Met als gevolg onder andere; afname van de huidelasticiteit en slapper en dunner worden van de huid waardoor we onder andere rimpels en cellulitis kunnen ‘verwelkomen’…

Helaas kunnen we deze natuurlijke afname van collageen niet stoppen of voorkomen. Wel kun je je voorstellen dat het sneller gaat als er tekorten aan voedingsstoffen zijn, welke onder andere dienen als bouwstoffen voor collageen. 

De belangrijkste hiervoor zijn aminozuren. In de volgende paragraaf vind je een beknopt lijstje voeding waar jij jouw collageen een boost mee kan geven.

Verder is het absoluut zinvol om een supplement in de vorm van collageen te nemen voor die extra ondersteuning van binnenuit. 

In een ander blog zal ik meer schrijven over de verschillende vormen van collageen. Ben je heel benieuwd waar ik graag mee werk en wil je niet wachten op dat blog, klik dan hier.

Een tekort aan collageen op een natuurlijke manier aanvullen.

 • Zorgen dat je voldoende aminozuren, vitamine D, vitamine K, vitamine C, magnesium, mangaan, vitamine B2 en zwavel binnenkrijgt om sterk bindweefsel te kunnen maken. Dit vind je in verse groenten en fruit en soms kan het nodig zijn om dat wat aan te vullen. Daarbij heb je dan gezonde vetten nodig om alles goed te kunnen opnemen.
 • Voldoende bewegen in de buitenlucht
 • Geen/ beperken van ontstekingsbevorderende voeding ofwel; zoveel mogelijk onbewerkt voedsel; veel groenten en (wat) fruit
 • Denk hierbij dus ook aan citroenen, sinaasappelen, limoenen, mango, ananas en grapefruit. Dit zijn mooie collageenboosters.
 • Rode vruchten zoals appels, aardbeien, kersen, bieten, rode pepers/paprika enzovoorts bevatten lycopeen, een bioactieve stof van de caratenoïden familie, dat niet alleen een uitstekende antioxidant is, maar ook helpt om de productie van collageen te verbeteren.
 • witte kool staat bekend als één van de meest collageen stimulerende voedingsmiddelen. Dit zit namelijk tjokvol vitaminen A, B, C en E. Bovendien bevat het ook nog eens een flinke dosis antioxidanten, welke hard nodig zijn om schade door vrije radicalen te beperken.
 • Donkergroene groenten zoals bijvoorbeeld spinazie en boerenkool hebben een hoog watergehalte waardoor ze de huid goed hydrateren. Dat bevordert weer de elasticiteit en is dus een mooie collageenbooster.
 • Bonen zijn gevuld met hyaluronzuur en zink. Hyaluronzuur ondersteunt onder andere de collageenaanmaak en de vochthuishouding van de huid. Daarbij is deze stof ook belangrijk voor bijvoorbeeld soepele gewrichten.
 • Avocado’s zijn geweldig voor huidverzorging van binnenuit. Het is onder andere rijk aan vitamine E en omega 3-vetzuren, die eveneens helpen in de strijd tegen vrije radicalen en onze collageenproductie mooi kunnen verhogen.
 • Knoflook! Hoe heerlijk is dat! Verantwoord ‘stinken’ 😉. Knoflook zit namelijk vol met zwavel, liponzuur en taurine. Deze drie helpen bij de wederopbouw van collageenvezels die door de jaren heen beschadigd zijn.
 • Vanzelfsprekend hoort vis ook thuis in dit rij’tje; de omega 3-vetzuren zijn essentieel voor de ondersteuning van collageen en dus voor het behoud van een gezonde huid. Zo helpt het om de membranen van je cellen te beschermen en de doorlaatbaarheid te verbeteren waardoor de uitwisseling van afvalstoffen en voedingsstoffen wordt verbeterd. Het resultaat is dat ontstekingen verminderen en dat het elasticiteit en stevigheid geeft. Daarbij zijn met name de schubben een fantastische bron van collageen.
 • Vlees als kip, geit, wild. Hierbij grote voorkeur voor biologisch. Dieren die op een biologische boerderij opgroeien óf in het wild leven, hebben meer leefruimte en dus meer beweging, wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt. Dat komt met name doordat dieren zich natuurlijker kunnen gedragen en natuurlijkere voeding tot zich nemen. Vanzelfsprekend is het goed om de milieudruk hierbij in het oog te houden en ook regelmatig een vegetarische keuze te maken.
 • Collageen eten in de vorm van bijvoorbeeld bottenbouillon heeft ook zeker zin (de collageenrijke delen zitten in zoals botten, beenmerg, huid of pezen). Zie je dat niet zo zitten, kun je er ook voor kiezen dit als supplement te nemen. Over de verschillende keuzes hierin zal ik in een ander blog schrijven. Wil je vast weten waar ik graag mee werk, klik dan hier.
 • Aanvulling in de vorm van een proteïne poeder om de juiste aminozuren aan te voeren, welke nodig voor de opbouw van collageen, is ook een goede optie aangezien collageen een eiwit is en dus verschillende aminozuren nodig heeft voor de opbouw. Dit is een onderwerp op zich gezien de grote verscheidenheid in keuzes, ofwel ‘de keuze is reuze’. 

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *