Speekselonderzoek

Binnen onze praktijk zetten we speekselonderzoeken in voor het bepalen van de hormoonhuishouding van de, door de bijnieren, geproduceerde hormonen.

De hormoonbepaling in speeksel biedt een aantal voordelen ten opzichte van de hormoonbepaling in bloed:

  • Voor het bepalen van de hormoonhuishouding voor bepaalde specifieke hormomen, is een meting via speeksel nauwkeuriger dan via bloed. In gebonden vorm zijn hormonen namelijk inactief. Voor de vaststelling van specifieke hormonale activiteit is het daarom belangrijk om de concentratie vrije hormonen te bepalen. Ongeveer 95 tot 99% van de bijnierschorshormonen in bloed is aan eiwitten gebonden. In speeksel daarentegen is dit slechts 1-5%.

Daarnaast:

  • Het afnemen van speeksel is niet-invasief en pijnloos.
  • Het kan door de patiënt zelf worden gedaan op elk gewenst moment en op elke plaats.
  • De afname veroorzaakt geen tijds- of psychische belasting, waardoor de hormoonspiegels niet beïnvloed worden door stress rond het tijdstip van de monsterafname.

Belangrijk te weten:

  1. Om betrouwbare waarden bij de hormoonbepaling te verkrijgen, moeten uitsluitend de, door ons meegegeven, monsterafnamebuisjes gebruikt worden.
  2. Aangezien de concentraties steroïdhormonen in bloed tot 100 keer hoger kunnen zijn dan in speeksel, moeten bloedsporen in speekselmonsters absoluut worden vermeden. Daarom moeten uitsluitend monsters zonder ‘roodkleuring’ (duidt mogelijk op bloed in het speeksel) ter analyse worden verzonden. Om op een eenvoudige manier te beoordelen of een monster besmet is met bloed, wordt het gevulde monsterbuisje voor een witte achtergrond (vel papier) gehouden. Mocht er een vermoeden van roodkleuring bestaan, dan moet het monsterbuisje geleegd en met leidingwater uitgespoeld worden. Na ongeveer 15 minuten kan een nieuwe speekselafgifte in hetzelfde buisje plaatsvinden.

Hier kunt u meer details vinden over de soorten speekselonderzoeken die er mogelijk zijn, inclusief de prijzen per onderzoek. Deze prijzen zijn exclusief de consultprijs. Welke u hier vindt.