Darmtherapie

Er is een duidelijke relatie tussen onze gezondheid en de functie van de darmen. Tot hier gaat de reclame op tv inmiddels gelukkig met ons mee. De darm is dus veel meer dan een spijsverteringsbuis die als taak heeft te zorgen voor de opname van voedsel en uiteindelijk voor de uitscheiding van onverteerbare voedselresten.

Hier, in de darmen, zit het management van je systeem, hier ligt de basis van de algehele gezondheid en het algehele welbevinden en, hoe cliché; iedereen is anders dus…, hoe logisch klinkt dat; ook van binnen!

Jouw ‘management’ werkt totaal anders dan dat van je buurvrouw of buurman. Vandaar dat niet ‘iedereen’ opknapt van allerlei spannende gezondheidshype’s en dus vandaar dat, waar de één helemaal gelukkig van wordt en een geweldige energy boost van krijgt, de ander compleet uitgeteld met een borrelbuik van op de bank ligt. Maatwerk! Dat is de sleutel!

Het maagdarmkanaal is het belangrijkste immuun-orgaan van ons lichaam en staat via het grote darmoppervlak dat, wanneer we het glad zouden ‘strijken’, gelijk aan de oppervlakte van een tennisveld, continu in contact met de buitenwereld. Een gezonde spijsvertering is dus van essentieel belang voor goed werkend immuunsysteem.

Verkeerde eetgewoonten, langdurige stress, ontstekingen, antibioticabehandelingen, erfelijke aanleg, contact met gifstoffen etc. kunnen de darmflora en hierdoor het immuunsysteem verstoren.

Daarbij is er, om ’t nog eens even ingewikkelder te maken, iets als ‘epigenetica’, ofwel; wat zijn de triggers bij jou waardoor je systeem op tilt slaat en die geërfde mis-matches ineens ‘wakker worden’.

Om grondig onderzoek naar de oorzaak van jouw klachten te kunnen doen, werk ik, in het kader van ‘meten is weten’, veel met (aanvullend) laboratorium onderzoek en dus ook met ontlastingsonderzoeken.

Hiervoor krijg je van mij onderzoeksmateriaal mee zodat je in je eigen tijd en op je eigen moment hiermee aan de slag kunt en, het monster in het verzendmateriaal, zelf op de post kan doen. De resultaten worden vervolgens via het laboratorium, aan mij terug gekoppeld. Zo kunnen we gericht aan de slag om jouw lichaam weer een positieve draai te geven.

Ook preventief onderzoek is aan te raden.

Hieronder een video over de invloed van ons eten op ons darmstelsel.

Orthomolecualire zorg

Orthos komt uit het Grieks. Het betekent: juist, recht, gezond. En moleculair gaat over moleculen.

Als orthomoleculair therapeut geef ik je voeding en suppletie advies. Daarnaast kijken we naar je leefstijl.

Voeding

De voeding van tegenwoordig voldoet helaas niet meer aan de normen. Door allerlei factoren als moderne landbouwtechnieken, te vroege pluk, langdurig transport en verarming van de landbouwgrond is de kwaliteit van onze voeding in de afgelopen decennia sterk afgenomen. Zo levert de normale basisvoeding niet meer de, minimum hoeveelheid dagelijks benodigde, essentiële voedingsstoffen om optimaal gezond te blijven of van klachten te kunnen genezen. Onder andere de vitaminen-, mineralen-, enzymen- en aminozuren- status kunnen zodoende achterblijven met alle verstrekkende gevolgen van dien.

Uit onderzoek is gebleken dat zelfs een evenwichtige voeding ons lichaam niet meer voorziet van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Daarbij kan de individuele behoefte sterk verschillen, onder meer als gevolg van erfelijke factoren, eetgewoonten, sociale situaties, werksituaties, milieu- invloeden en dergelijke.

Naast tekorten in onze voeding hebben we ook te maken met overschotten. De voeding van vandaag welke steeds vaker is voorbewerkt, bevat teveel suiker, koolhydraten en verzadigde vetten. Kortom; onze voeding is uit balans en met de consequenties hiervan worden we dagelijks geconfronteerd.

Supplementen - natuurlijke kruiden

Suppletie

In de Orthomoleculaire Geneeskunde wordt gebruik gemaakt van specifieke voedingsmiddelen aangepast aan de persoon en zijn/ haar specifieke klachten. Hierbij moeten, eventueel, geadviseerde supplementen als aanvulling op de voeding worden gezien en mogen nooit als vervanging voor een volwaardige basisvoeding dienst doen.

Naast de meetmethoden die ik beschikbaar heb binnen de praktijk, werk ik ook met verschillende laboratoria samen. Waar mogelijk zullen we kijken of we onderzoeken aan kunnen vragen via de huisarts.

3Care

Het 3Care programma is ontwikkeld om op een gezonde manier het lichaam te ontdoen van afvalstoffen en overtollige vetreserve zonder dat dit ten koste gaat van spierweefsel.

Dit gezondheidsprogramma is laagdrempelig en goed te volgen door een uitgebreide handleiding, een praktische voedingslijst en lekkere recepten. Doordat de recepten bestaan uit smakelijke, natuurlijke producten is het makkelijk om deze uit te breiden naar ‘normale’ maaltijden waarbij het hele gezin kan mee eten.

Het programma is gebaseerd op de bekende drie pijlers rust, reinheid en regelmaat.

Je lichaam krijgt een regelmatige, goede balans van voedingstoffen binnen. Wanneer je een dieet volgt, kan je onrust ervaren doordat je lichaam niet de normale voedingsstoffen binnenkrijgt die het normaal binnenkrijgt.

Doordat het programma bestaat uit het eten van onbewerkt en zoveel mogelijk natuurlijke voeding wordt je lichaam gereinigd.

Het 3Care programma kan door iedereen gevolgd worden, past prima binnen een gezin, is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en is financieel laagdrempelig.

Daarbij sluit dit programma goed aan bij de visie van mijn praktijk waarbij darmherstel, het verbranden van buikvet, om diverse gezondheidsredenen, en het verbeteren van het zelf-herstellend vermogen, uitgangspunten zijn om herstel te bewerkstelligen.