Medische thermografie

Medische thermografie oftewel infraroodscreening, is het in beeld brengen van fysiologische processen met een warmtebeeldcamera oftewel een infraroodcamera. Met zeer gevoelige, hoog-resolutie camera’s en speciale screening software, worden minieme temperatuursverschillen aan de huidoppervlakte zichtbaar gemaakt. Door de relatie met onderliggende organen en systemen kunnen afwijkingen in een vroeg stadium worden vastgesteld.

Warmtebeeld van de rug. De rode kleur geeft een warmtegebied aan. De groene kleur is de normale lichaamswarmte.

Moderne apparatuur is zo gevoelig dat het minieme, dynamische temperatuurwijzingen (<0,05°C) aan de oppervlakte van de huid weer kan geven. Daarnaast is de resolutie van de camera zo goed dat de exacte plek, goed te bepalen is.  

Als warmtebeelden en anatomische beelden worden samengevoegd, ontstaat er een totaal beeld, wat goed door een arts kan worden geïnterpreteerd.

Warmtebeeld van de buik regio inclusief anatomische beelden.

Infraroodscreening geeft een zeer vroegtijdige indicatie, alsmede de locatie van de activiteit maar het is niet specifiek voor een definitieve diagnose. Er dient dus altijd vervolgonderzoek plaats te vinden voor het stellen van een juiste diagnose. Het grote voordeel van thermografie is het gemak waarmee het onderzoek kan worden gedaan en het resultaat wat dit relatief eenvoudige onderzoek geeft. Voor preventie, vroegtijdige detectie van problemen en algemeen welzijn is thermografie dus een waardevolle aanvulling.

In de media is er al aandacht geweest voor dit thema. Onderstaand een interview met radioloog en thermoloog Dr Don Urich uit de uitzending van Life is Beautiful van RTL4.

Hieronder een aantal toepassingsgebieden waarbij thermografie onder andere kan worden ingezet.

Onderzoek naar spierspanning, -verkramping of -beschadiging. Dit kan interessant zijn voor mensen die zoeken naar de oorzaak van pijn of overlast, maar ook voor amateur en professionele sporters. Door vroegtijdig een kleine blessure te ontdekken kan uiteindelijk een langdurige pijnlijke blessure worden voorkomen.

Borstscreening. Als bijvoorbeeld pijnloos alternatief voor mammografie, maar ook voor het vroegtijdig detecteren van problemen met protheses.

Problemen in de spijsvertering.

Problemen met de bloedsomloop en lymfe drainage.

Een aantal keer per jaar bied ik de mogelijkheid om thermografische screenings te laten doen in en rond Noordwijk. Dit gebeurt samen met een gecertificeerde thermograaf. De beelden zullen worden opgestuurd naar een arts die de daadwerkelijke interpretatie doet van de beelden. Dit zorgt voor een goede medische interpretatie en voorkomt onnodige onrust en onnodig extra onderzoek (voorkomen vals positieven).

Voor het laten doen van de onderzoeken zijn er een aantal mogelijkheden. Het is mogelijk om een full body scan te laten doen en deze is het meest uitgebreid. Het is ook mogelijk om een bepaald gebied te laten onderzoeken. Hieronder volgt een aantal korte beschrijving van de mogelijkheden

Volledig lichaam.
We maken van top tot teen beelden van uw lichaam. Naast de foto’s zoals bij de vrouwen / mannen gezondheidsscreening worden ook de onderrug, armen en benen gescreend. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de bloedvaten. We kunnen zien of er sprake is van negatieve invloeden door de bloedsuikerspiegel en aanleg voor spataderen, iets wat u soms niet eens in de gaten heeft. Deze zeer uitgebreide scan geeft een heel goede indicatie van uw algehele gezondheid. Belangrijk voor uzelf om te weten of als extra aandachtspunt voor uw arts of therapeut.

Dit onderzoek duurt ongeveer 60 min.

Regionaal.
Dit is een onderzoek van een specifiek gebied van het lichaam zoals voeten of rug. Een nuttige screening voor het vaststellen waar bijvoorbeeld pijn door wordt veroorzaakt of waar een ontsteking gelokaliseerd is. Deze screening bevat een aantal foto’s en thermografische vergelijking met het andere (gezonde) lichaamsdeel.
Regionaal onderzoek is exclusief medisch rapport ( a 55 Euro) deze wordt alleen indien nodig en op verzoek gemaakt.

Dit onderzoek duurt ongeveer 20 min.

Gezondheid mannen.
In dit onderzoek wordt cardiovasculaire screening gemaakt van de borstkas plus hoofd en nek. Er worden infraroodfoto’s gemaakt om te kijken naar tekenen van sinus problemen, mogelijke oorzaken van hoofdpijn, gebitsstoringen, schildklierproblemen en carotis slagader ontstekingen voor vroegtijdige detectie van hart- en vaatproblemen. Veel ziektes beginnen met ontstekingen die in een vroegtijdig stadium kunnen worden gedetecteerd met infrarood onderzoek.

Dit onderzoek duurt ongeveer 45 min.

Gezondheid vrouwen.
Dit onderzoek bevat 8 foto’s borstscreening plus buik waarbij gekeken wordt naar spijsvertering, lever, milt, etc. Tevens worden uw hoofd en nek gescreend op tekenen van allergie, sinus problematiek, mogelijke oorzaken van hoofdpijn, gebitsproblemen, schildklier en arteria carotis, de halsslagader, ontstekingen in dit gebied. Als extra wordt de borstkas en het bovenste gedeelte van de rug gescreend op tekenen van vroegtijdige cardiovasculaire problemen. Preventie wordt een steeds belangrijker onderdeel binnen de gezondheidszorg. Vroegtijdige vaststelling van veranderingen kunnen klachten helpen te voorkomen bij de juiste behandeling. Wist u bijvoorbeeld dat vrouwen 10x meer kans hebben op cardiovasculaire problemen dan op borstziekten?

Dit onderzoek duurt ongeveer 45 min.

Borstscreening eerste onderzoek.
U komt voor het eerst voor een screening. Bij dit complete onderzoek worden er circa 6-8 foto’s van uw borsten gemaakt vanuit verschillende hoeken. Borstscreening is van belang omdat het in een vroegtijdig stadium veranderingen kan laten zien op gebied van fysiologische processen die zich later kunnen ontwikkelen tot borstziektes.

Dit onderzoek duurt ongeveer 30 min.

Borstscreening vervolgonderzoek.
Na uw eerste borstscreening worden alle andere afspraken gezien als follow-up en deze worden met korting aangeboden. Vervolgscreenings zijn erg belangrijk want waar we tijdens de eerste consultatie de basislijn hebben vastgesteld, tijdens het vervolg vergelijken we deze met nieuwe beelden zodat we kunnen zien of er veranderingen hebben plaatsgevonden. Het eerste vervolg-onderzoek wordt geadviseerd 2 à 3 maanden na uw eerste borstscreening. De vervolgscreenings vinden in overleg plaats.

Dit onderzoek duurt ongeveer 30 min.

Voor het maken van een afspraak of meer informatie over deze dagen, klik hier. Voor meer informatie over de tarieven, klik hier.