Darmtherapie, de basis

Inderdaad… de darm is de basis voor veel vormen van disbalans en klachten in het lichaam. Niet dat er alleen naar de status van het darmmilieu moet worden gekeken… Nee, het gaat om het geheel. Het grotere plaatje, om vandaaruit verbanden te zien en de cliënt, verder te helpen. Ofwel, het gaat om jou! Jouw verhaal en jouw context waarmee gegevens moeten worden geïnterpreteerd.

Er is een duidelijke relatie tussen onze gezondheid en de functie van de darmen. Tot hier gaat de reclame op tv inmiddels gelukkig met ons mee. De darm is dus veel meer dan een spijsverteringsbuis die als taak heeft te zorgen voor de opname van voedsel en uiteindelijk voor de uitscheiding van onverteerbare voedselresten.

Hier, in de darmen, zit het management van je systeem, hier ligt de basis van de algehele gezondheid en het algehele welbevinden en, hoe cliché; iedereen is anders dus…, hoe logisch klinkt dat; ook van binnen!

Jouw ‘management’ werkt totaal anders dan dat van je buurvrouw of buurman. Vandaar dat niet ‘iedereen’ opknapt van allerlei spannende gezondheidshype’s en dus vandaar dat, waar de één helemaal gelukkig van wordt en een geweldige energy boost van krijgt, de ander compleet uitgeteld met een borrelbuik van op de bank ligt. Maatwerk! Dat is de sleutel!

Het maagdarmkanaal is het belangrijkste immuun-orgaan van ons lichaam en staat via het grote darmoppervlak dat, wanneer we het glad zouden ‘strijken’, gelijk aan de oppervlakte van een tennisveld, continu in contact met de buitenwereld. Een gezonde spijsvertering is dus van essentieel belang voor goed werkend immuunsysteem.

Verkeerde eetgewoonten, langdurige stress, ontstekingen, antibioticabehandelingen, erfelijke aanleg, contact met gifstoffen etc. kunnen de darmflora en hierdoor het immuunsysteem verstoren.

Daarbij is er, om ’t nog eens even ingewikkelder te maken, iets als ‘epigenetica’, ofwel; wat zijn de triggers bij jou waardoor je systeem op tilt slaat en die geërfde mis-matches ineens ‘wakker worden’.

Om grondig onderzoek naar de oorzaak van jouw klachten te kunnen doen, werk ik, in het kader van ‘meten is weten’, veel met (aanvullend) laboratorium onderzoek en dus ook met ontlastingsonderzoeken.

Hiervoor krijg je van mij onderzoeksmateriaal mee zodat je in je eigen tijd en op je eigen moment hiermee aan de slag kunt en, het monster in het verzendmateriaal, zelf op de post kan doen. De resultaten worden vervolgens via het laboratorium, aan mij terug gekoppeld. Zo kunnen we gericht aan de slag om jouw lichaam weer een positieve draai te geven.

Ook preventief onderzoek is aan te raden.